Naar boven

Begin altijd een gesprek met je apotheker of arts, en lees altijd de productinformatie wanneer het de gezondheid van jou of je gezin betreft.

Een man en een kind gieten samen melk in kopjes

Wat je moet weten over het combineren van paracetamol met alcohol of cafeïne

Veelgebruikte pijnstillers als paracetamol zijn over het algemeen veilig om in te nemen, maar wanneer je pijnstillers combineert met eten of drinken is het een goed idee om eerst onderzoek te doen naar mogelijke interacties en bijwerkingen.

Wanneer je paracetamol gebruikt is het aangeraden om de bijsluiter te lezen en om het advies van je huisarts op te volgen, zeker wanneer je van plan bent om pijnstillers te combineren met alcohol, cafeïne of andere stimulerende middelen.

Paracetamol is een pijnstiller die zonder recept verkocht wordt en vaak als een van de eerste behandelingen wordt aangeraden voor milde pijnklachten, koorts en verkoudheidssymptomen. Paracetamol komt ook voor in verschillende geneesmiddelen tegen hoest of verkoudheidsklachten. Het is daarom altijd belangrijk om de productinformatie of de bijsluiter van een geneesmiddel te lezen. Dit helpt met het voorkomen van ongewenste bijwerkingen en interacties.

Maak je je zorgen over het mixen van paracetamol met voedingsmiddelen? Wij beantwoorden al je vragen over mogelijke interacties zodat ongewenste bijwerkingen voorkomen kunnen worden.

Kan ik paracetamol met cafeïne combineren?

Nederlanders drinken over het algemeen heel veel koffie en slaan dit niet graag over. Een veel gestelde vraag is echter of het veilig is om koffie te drinken wanneer je pijnstillers slikt.

Het drinken van koffie als je pijnstillers gebruikt zal over het algemeen geen probleem moeten zijn, toch is het belangrijk om van te voren te controleren welke pijnstiller je gebruikt en wat de ingrediënten zijn.

Misschien wist je al dat sommige paracetamol tabletten cafeïne bevatten als een van de ingrediënten. Pas in dit geval op met het combineren van dit geneesmiddel met cafeïne houdende dranken zoals koffie, cola, energiedranken en bepaalde soorten thee.

 

Zijn er mogelijke bijwerkingen bij het drinken van koffie in combinatie met paracetamol met cafeïne?

Wil je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk bijwerkingen hebt van een overconsumptie cafeïne? Wacht dan 2 tot 3 uur met het drinken van koffie of andere cafeïne houdende dranken nadat je de pijnstiller hebt ingenomen.1

Een man zit aan een bureau voor een laptop, houdt zijn bril vast met één hand en drukt met de andere op zijn ogen

Te veel cafeïne consumeren in combinatie met cafeïne houdende pijnstillers kan de volgende bijwerkingen veroorzaken:2

  • Rusteloosheid
  • Angstigheid
  • Irrriteerbaarheid
  • Slaapverlies
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen

Mensen met de volgende aandoeningen moeten hun huisarts om advies vragen voordat zij paracetamol met cafeïne gebruiken:

  • Nier- of leverproblemen
  • Ondervoeding of uitdroging
  • Alcoholafhankelijkheid

Je kunt dit product het beste niet gebruiken wanneer je allergisch bent voor paracetamol, cafeïne of andere ingrediënten.

Slik je pure paracetamol? Probeer nog steeds te letten op je cafeïne consumptie wanneer je paracetamol hebt ingenomen. Paracetamol wordt verwerkt door de lever en sommige onderzoeken tonen aan dat het combineren van paracetamol met cafeïne in grote hoeveelheden kan leiden tot leverbeschadiging.3

Kan ik paracetamol met alcohol combineren?

De meesten van ons zijn gewend om na het drinken van alcohol ’s ochtends een pijnstiller in te nemen, maar kan paracetamol met alcohol ook tegelijkertijd gebruikt worden? Het combineren van geneesmiddelen en alcohol kan ernstige bijwerkingen veroorzaken , dus lees altijd de verpakking of bijsluiter van het geneesmiddel om op de hoogte te zijn van de mogelijke interacties en wisselwerkingen.

Als je pijnstillers op basis van paracetamol gebruikt is het meestal veilig om een lage hoeveelheid alcohol te drinken (niet meer dan de dagelijkse richtlijn). 4 Als je een voorgeschiedenis hebt van alcoholisme, nier- of leverproblemen hebt of lijdt aan ondervoeding of uitdroging kun je het best eerst contact opnemen met je huisarts.

Zowel paracetamol als alcohol worden afgebroken door je lever, dus het gebruiken van een hoge dosis alcohol, paracetamol of een combinatie van beiden kan leiden tot leverbeschadiging of leverfalen, mogelijk met fatale afloop.

 

Kan ik paracetamol combineren met voedingsmiddelen? 

Over het algemeen kun je veilig eten wanneer je pijnstillers gebruikt. In het geval van paracetamol zijn er buiten cafeïne en alcohol geen voedingsmiddelen die ongewenste interacties veroorzaken.6

Paracetamol kan ingenomen worden met- of zonder eten.

 

DEEL DIT ARTIKEL

Can You Drink Coffee After Taking Medicines? eHealth, https://bit.ly/3xEUlne, accessed 22/06/21

Panadol Extra, Net Doctor, https://www.netdoctor.co.uk/medicines/aches-pains/a7306/panadol-extra-paracetamol-and-caffeine/ accessed 22/06/21

Mixing Coffee with Paracetamol, Evening Standard, https://www.standard.co.uk/hp/front/mixing-coffee-and-paracetamol-could-cause-liver-damage-6691510.html/ accessed 22/06/21

Can I Drink Alcohol if I am Taking Painkillers?, NHS, https://www.nhs.uk/common-health-questions/medicines/can-i-drink-alcohol-if-i-am-taking-painkillers/ accessed 22/06/21

Kan de combinatie paracetamol en alcohol kwaad?, Zeieknhuis.nl https://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/p/paracetamol/veelgestelde-vragen/kan-de-combinatie-paracetamol-en-alcohol-kwaad/item29468 accessed 29/07/2021

Precautions and Considerations when Taking Paracetamol, MyMed, https://www.mymed.com/medication/paracetamol-acetaminophen/precautions-and-considerations-when-taking-paracetamol accessed 23/06/21

Paracetamol for Adults, NHS, https://www.nhs.uk/medicines/paracetamol-for-adults/accessed 23/06/21

placeholder

Kies voor verantwoord gebruik

Informatiecampagne gesteund door Volaren Emulgel.