Naar boven

Begin altijd een gesprek met je apotheker of arts, en lees altijd de productinformatie wanneer het de gezondheid van jou of je gezin betreft.

Een vrouw zit op de rand van een bed waarin een kind ligt en geeft het kind medicijnen met een lepel

Pijnstilling voor kinderen & baby’s – Wat je moet weten 

Als ouder wil je je kleintje liever niet met pijn zien en hem of haar zo snel mogelijk van het kwaaltje af helpen. Omdat het nemen van een paracetamol voor een kind of baby anders is dan voor een volwassene, hebben veel bedrijven een kinder- of babyformulering ontwikkeld.

Het is belangrijk deze speciale formulering te gebruiken omdat het gewicht en de gevoeligheid van jonge kinderen voor pijnstilling heel anders is dan die van volwassenen. Deze formuleringen zijn aangepast om de inname te vergemakkelijken en bevatten een veilige dosis paracetamol.

Voordat je pijnstilling voor kinderen gebruikt, is het belangrijk om te weten hoe je deze het beste kunt toedienen en welke symptomen ze behandelen. Lees hiervoor steeds de bijsluiter en bespreek dit met je arts of apotheker. 

Pijnstilling voor kinderen, peuters en baby’s 

Als ouder of verzorgende wil je natuurlijk het beste voor je kleintje. Daarom vertellen we je hier welke geneesmiddelen je voor kinderen kunt gebruiken om kwaaltjes en koorts tegen te gaan.

Vaak zijn pijnstillers die volwassenen innemen niet geschikt voor kinderen, peuters en baby’s. Vraag raad aan je drogist, apotheker of arts om te weten welke pijnstiller geschikt is.

Hieronder vind je alvast enkele tips waarmee je rekening kan houden:

  • Pijnstillers voor je kind, peuter of baby hebben een andere dosis van het actieve bestanddeel dan de varianten voor volwassenen. Laat je kind dus nooit zomaar dezelfde dosis innemen als je gewoon bent voor jezelf.
  • Om de tandjes van je kind of baby te beschermen kun je het beste voor een suikervrije variant van deze pijnstilling kiezen.
  • Pijnstillers voor kinderen, peuters en baby’s zijn verkrijgbaar in vloeibare en kauwbare vormen, maar ook in de vorm van een zetpil. Als je kleintje al is begonnen met het eten van vast voedsel, dan kun je een kauwbare vorm gebruiken. De kauwbare vorm heeft meestal een smaakje waardoor het makkelijker is voor kinderen om hem door te slikken.
  • Pijnstillers kunnen ook een bittere smaak hebben. Het gebruik van pijnstillers bij baby’s kan dan ook lastig zijn omdat hun smaakpapillen nog volop in ontwikkeling zijn.1 Daarom kun je voor baby’s het beste oplosbare paracetamol met een smaakje gebruiken.
  • Het gebruik van een pijnstiller in de vorm van een zetpil kan handig zijn als je baby, peuter of kind het geneesmiddel niet kan of wilt innemen via de mond.

Wanneer is een pijnstiller voor kinderen niet geschikt om te gebruiken? 

Het is belangrijk om de juiste soort pijnstiller te gebruiken, en daarnaast is het ook essentieel dat je als ouder of verzorger op de hoogte bent van mogelijke interacties tussen de pijnstiller en andere aandoeningen of geneesmiddelen.

De bijsluiter bevat een grote hoeveelheid informatie en zal eveneens aangeven waarbij je moet oppassen als je kind een andere aandoening of ziekte heeft of als je kind nog andere geneesmiddelen inneemt. Bespreek de informatie die je terugvindt, dan in de bijsluiter zeker met je drogist, apotheker of arts, indien het niet duidelijk is voor jou. 

Pijnstillers toedienen aan baby’s en peuters 

Het geven van pijnstilling aan baby’s kan soms lastig zijn. Om het minder vervelend te maken voor je baby gebruiken artsen soms een spuitje om de paracetamol in vloeibare vorm toe te dienen.

Als je merkt dat je baby de smaak van de paracetamol niet lekker vindt, dan kun je de smaak een beetje maskeren door ze na de dosis wat vruchtensap of melk te geven. Op deze manier is het bovendien mogelijk om nog makkelijker de juiste dosering af te meten.

Het is eveneens mogelijk om je baby of peuter een pijnstiller in zetpil vorm te geven, wat een gemakkelijke optie is indien je baby of peuter het geneesmiddel niet wilt of kan innemen via de mond. 

 

Veiligheidstips voor het gebruik van pijnstillers voor kinderen 

Om er zeker van te zijn dat je de pijnstiller op de juiste manier gebruikt bij kleintjes, geven we je graag nog onderstaande veiligheidstips mee:

  • Lees steeds aandachtig de bijsluiter om de juiste hoeveelheid van het geneesmiddel aan je kind te geven
  • Pas op met het combineren van verschillende pijnstillers, bespreek dit altijd met een arts of apotheker
  • Zorg ervoor dat je pijnstillers altijd buiten het zicht hebt staan van kinderen
  • Kijk altijd naar de houdbaarheidsdatum voordat je geneesmiddelen gebruikt

 

Vrouw giet medicijnen in een lepel terwijl een kind in bed naar haar lacht

DEEL DIT ARTIKEL

Baby weetjes. Baby Balancehttps://www.babybalance.nl/blog/baby-weetjes/ Geraadpleegd op 2 juli 2021. Verwijzing naar tekst is gemarkeerd in bron-PDF.

 

placeholder

Kies voor verantwoord gebruik

Informatiecampagne gesteund door Volaren Emulgel.