Naar boven

De juiste dosering voor geneesmiddelen

Wanneer het op pijnstillers aankomt, weten we allemaal dat er niet één juiste dosering is door iedereen. Wat werkt voor de een is misschien niet effectief voor de ander, bijvoorbeeld door verschillen in algemene gezondheid, dieet, leeftijd en genen.

Hoe weet je wat de juiste dosering is voor pijnstillers tegen alledaagse kwaaltjes?

Een vrouw met een hijab zit achter een laptop en houdt haar bril vast met een hand terwijl ze met haar andere hand over haar neus wrijft

Dosering van geneesmiddelen

Wanneer we het over dosering hebben, dan bedoelen we hoeveel medicatie we moeten nemen, hoe vaak, en voor hoe lang. Artsen spenderen heel wat tijd aan het bestuderen van effectieve dosering voor pijnverlichting. Te weinig en het werkt niet, te veel is schadelijk.

Daarom is het het beste om voor elke pijnbehandeling eerst een gesprek te hebben met een professional die kennis heeft van de juiste dosering van geneesmiddelen, zoals je arts of apotheker. Zij houden rekening met allerlei factoren, zoals je geslacht, leeftijd en lichaamsgewicht. Vermeld zeker ook allergieën en andere medische aandoeningen, net als andere geneesmiddelen of supplementen die je inneemt. Dat kan allemaal invloed hebben op welke medicatie je nodig hebt, in welke dosis, en hoe je het moet innemen. Volg altijd de raad van de specialisten!

Lees altijd eerst het etiket en instructies op de verpakking van het geneesmiddel om te weten te komen hoe je het moet doseren en bewaren. Ja, echt: lees de bijsluiter. Als er iets is dat je niet begrijpt of waar je vragen bij hebt, neem dan contact op met je arts of apotheker.

Geneesmiddelen moet je altijd in de laagst mogelijke dosering nemen voor de kortst mogelijke tijd. Als je de doseringsaanwijzigingen van je geneesmiddelen gevolgd hebt en de pijn blijft aanhouden of erger wordt, neem dan contact op met je arts.

Verslaving en overdosis

Teveel medicatie tegelijk nemen, het te vaak of voor een te lange tijd nemen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Overschrijd daarom nooit de voorgeschreven dosering pijnstillers per dag. Als het geneesmiddel in de vorm van een tablet wordt toegediend, verdeel of verpulver de tabletten dan nooit, tenzij anders door je arts geadviseerd. Gebruik je een pijnbestrijdende gel, overschrijd dan nooit de aangeraden hoeveelheid zoals aangegeven op de verpakking.

Soms kan er per ongeluk sprake zijn van een overdosis wanneer je in korte tijd verschillende vrij verkrijgbare geneesmiddelen inneemt. Verschillende producten en formulaties kunnen soms dezelfde actieve ingrediënten bevatten. Een voorbeeld? Paracetamol zit ook vaak in geneesmiddelen tegen verkoudheid of griep, dus soms nemen mensen per ongeluk beide omdat ze een verkoudheid en hoofdpijn hebben. Als je beide inneemt in korte tijd kan je meer van het actieve ingrediënt in je systeem krijgen dan nodig is.

Houd er rekening mee dat verschillende vrij verkrijgbare geneesmiddelen een andere dosering kunnen bevatten dan wat je gewend bent. Lees het etiket en de bijsluiter grondig – de informatie is in verschillende talen beschikbaar.

Als je vermoedt dat je te veel hebt ingenomen van een geneesmiddel, zoek dan dringend medische hulp.

Een manier om de kans op een overdosis te verminderen is ervoor zorgen dat geneesmiddelen veilig bewaard worden buiten het bereik van kinderen.

Dosering voor kinderen 

Wanneer een kind pijnbestrijding nodig heeft, dienen de ouders of voogden een arts of apotheker te consulteren als er ook maar enige twijfel bestaat over welk geneesmiddel nodig is en in welke dosis. Het kan soms erg verwarrend zijn om de juiste keuze te maken wanneer in de winkel allerlei formulaties, doseringen en werkingen voor kinderen van verschillende leeftijden en gewichten verkrijgbaar zijn. De juiste dosering van zes maanden geleden is misschien niet langer correct voor groeiende kinderen. 

Pijnstillers voor kinderen, zoals paracetamol en ibuprofen, worden vaak verkocht met een doseringsspuit. Gebruik deze altijd wanneer je een kind medicatie geeft – gebruik niet zomaar een lepel of een inschatting.

Wanneer kinderen koorts hebben, willen mensen vaak weten of ze ibuprofen en paracetamol mogen afwisselen om de temperatuur onder controle te houden. Dit kan worden aangeraden in sommige situaties, maar vraag altijd eerst aan een dokter of één geneesmiddel niet volstaat om verlichting te bieden. Net als bij volwassenen kan te veel medicatie schadelijk zijn voor het lichaam van een kind. De foute dosering, of medicatie te lang of te vaak geven, kan soms betekenen dat ouders die een kind willen helpen in plaats daarvan juist kwaad doen. Naast het consulteren van een arts of apotheker is het grondig lezen van verpakking en bijsluiter ook erg belangrijk. Ja, we herhalen het nog een keer: lees de bijsluiter, en contacteer een arts of apotheker als je vragen hebt.

Geef kinderen onder de 16 jaar geen acetylsalicylzuur omwille van het risico op het syndroom van Reye, een zeldzame aandoening.

Bij het doseren van medicatie, kies voor verantwoord gebruik.

Video met uitleg over de juiste dosis medicijnen door Dr. Sarah Jarviss

DEEL DIT ARTIKEL

placeholder

Kies voor verantwoord gebruik

Kom meer te weten over het verantwoord gebruik van pijnstillers, inclusief doserings- en inleveringsadvies, door Voltaren Emulgel.