Naar boven

Kies voor het verantwoord inleveren van geneesmiddelen.

Alle geneesmiddelen, ook alledaagse pijnstillers, zijn specifiek samengesteld om je lichamelijke kwalen te behandelen. Nadat ze hun werk gedaan hebben, is het tijd om afscheid te nemen van oude en onbruikbare medicatie en geneesmiddelen die over de datum zijn. Er rest je nog slechts één taak: je geneesmiddelen inleveren op de juiste manier.

Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan wanneer je geneesmiddelen inlevert. Net als bij andere producten moeten we denken aan de milieu-impact. Er zijn enkele vuistregels die je best volgt wanneer je geneesmiddelen inlevert, van het recyclen van verpakkingen tot het zorgen dat oude geneesmiddelen op een veilige plaats terechtkomen.

Een oudere vrouw zit en houdt haar hand op haar voorhoofd met tekenen van pijn

Tips voor het VERANTWOORD INLEVEREN
van geneesmiddelen

Als je in Europa bent, kan je ook kijken op http://medsdisposal.eu/
Als je in een ander deel van de wereld bent, kijk dan wat de lokale richtlijnen zijn.

Illustratie van een doos en een schild met een medisch teken erop met daarnaast een pijl

Geneesmiddelen inleveren

In de meeste landen kan je gebruikte, ongebruikte of verlopen geneesmiddelen het beste inleveren bij je plaatselijke apotheek, die ze vervolgens op de juiste manier kan afvoeren. Vraag raad aan je lokale apotheker.

Illustratie van een handpalm die de planeet aarde vasthoudt

Spoel geneesmiddelen niet door

Gooi gebruikte, ongebruikte of verlopen geneesmiddelen niet door het toilet of de gootsteen om het milieu te helpen beschermen. Als je niet zeker bent van de regels in je land, vraag je apotheker dan om advies over het veilig inleveren.

Illustratie van een cirkel bladeren met een vinkje in het midden

Recycle de verpakking

De buitenverpakking en papieren bijsluiters van geneesmiddelen  zijn vaak gemaakt van gerecycled materiaal en kunnen opnieuw worden gerecycled. Kijk altijd op de bijsluiter zoals van blisterverpakkingen en plastic tubes of deze gerecycled kunnen worden. Als er restjes geneesmiddel op de verpakking zitten, breng deze dan naar je apotheker en vraag om advies.

 

 

Een hand die een pilverpakking in een prubllenbak gooit

Geneesmiddelen over de datum inleveren

Gebruik nooit geneesmiddelen die over de datum zijn. Vervallen medicatie kan zijn werkzaamheid verliezen en soms zelfs schadelijk zijn bij gebruik na de vervaldatum.

Geneesmiddelen inleveren

In veel landen is de beste manier om geneesmiddelen over de datum weg te gooien ze in te leveren bij je lokale apotheker. Die kan ze verantwoord weggooien. In de meeste gevallen en de meeste landen wordt geadviseerd om ongebruikte medicatie nooit weg te spoelen door de gootsteen of het toilet.

In sommige landen gelden andere regels, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, waar veel afval verbrand wordt. Lokale gemeenten bepalen daar de regels. Woon je in Europa, raadpleeg dan http://medsdisposal.eu/voor meer informatie.

Geef ongebruikte geneesmiddelen niet door

Het kan een goed idee lijken om ongebruikte geneesmiddelen weg te geven, maar dat is het niet. De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft voor dat geneesmiddelen doneren alleen mogelijk is bij tabletten of capsules die niet over de datum zijn, nog in hun originele en ongeopende blisters zitten, en in een duidelijk gelabelde, ongeopende verpakking.1 Je kan je apotheker om raad vragen wanneer je ongebruikte geneesmiddelen inlevert.

Spoel geneesmiddelen niet door

Bescherm het milieu en laat je ongebruikte geneesmiddelen niet in het waterstelsel terechtkomen: spoel ze nooit door de gootsteen of het toilet. Je kan ongebruikte medicatie of geneesmiddelen die over de datum zijn het best naar je lokale apotheker brengen. Als je niet zeker weet welke lokale regels gelden of hoe je best geneesmiddelen inlevert, vraag je apotheker dan om advies.

De regels voor het weggooien van scherpe objecten en naalden verschillen per land, raadpleeg hierover de lokale regelgeving.

Recycle verpakkingen

Sommige farmaceutische bedrijven geven hun producten en verpakkingen een nieuw design zodat ze milieuvriendelijker worden. Bij GSK doen we dat onder andere door duurzame materialen te gebruiken en verpakkingen te maken met minder milieu-impact.

Kartonnen verpakkingen zijn vaak van gerecycled materiaal gemaakt en kunnen opnieuw gerecycled worden, net als de papieren bijsluiters. Zitten er restjes geneesmiddel op de verpakking? Breng het dan naar je apotheker en vraag om advies. Volg de lokale regels op het vlak van het recyclen van items zoals blisters en plastic verpakkingen.

Het is fijn om te weten dat we geneesmiddelen bij de hand hebben om pijn te verlichten, maar wanneer het niet meer bruikbaar is, kies dan voor verantwoord inleveren van geneesmiddelen.

Let’s dispose it right.

DEEL DIT ARTIKEL

1Guidelines for Safe Disposal of Unwanted Pharmaceuticals in and after Emergencies. World Health Organization. 1999. https://www.who.int/water_sanitation_health/medicalwaste/unwantpharm.pdf Bijgewerkt 24. mei 2021.

placeholder

Kies voor verantwoord gebruik

Kom meer te weten over het verantwoord gebruik van pijnstillers, inclusief doserings- en inleveringsadvies, door Voltaren Emulgel.