Begin altijd een gesprek met je apotheker of arts, en lees altijd de productinformatie wanneer het de gezondheid van jou of je gezin betreft.
Het is van groot belang om te leren hoe je geneesmiddelen op de juiste manier bewaart, omdat dit ervoor zorgt dat ze optimaal blijven werken wanneer je ze nodig hebt.
Als je geneesmiddelen niet veilig bewaart, kunnen ze beschadigd raken, wat vergiftiging of andere ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken.
Ben je bang dat je je geneesmiddelen niet op de juiste manier bewaart? Lees dan verder, want we bespreken hoe je geneesmiddelen thuis en in de buurt van kinderen veilig kunt bewaren, en wat je moet doen als ze beschadigd of aangetast zijn.
Sommige geneesmiddelen hebben speciale instructies voor opslag en moeten in de koelkast worden bewaard, uit de buurt van alle lichtbronnen of in specifieke dozen. Raadpleeg bij twijfel je huisarts of apotheker.
Thuis veilig je geneesmiddelen bewaren is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed werken, maar ook zodat geneesmiddelen buiten het bereik van kinderen blijven. De meest effectieve manier om kinderen uit de buurt van geneesmiddelen te houden, is door ze op te bergen in een medicijnkast of medicijndoos met een kinderslot of op een hoge plek, buiten bereik van kinderen.
De meeste mensen bewaren hun geneesmiddelen op een plank of in de medicijnkast in de badkamer. Dit is niet aan te raden. Als je geneesmiddelen in de badkamer bewaart, worden ze blootgesteld aan hitte en vocht van de douche, het bad en de wastafel. Hierdoor kunnen geneesmiddelen beschadigd raken of hun werking verminderen.1
Bewaar geneesmiddelen in plaats daarvan in de kledingkast of het dressoir op je slaapkamer, uit de buurt van warmte-, licht- of vochtbronnen en bewaar ze in een medicijndoos, bij voorkeur met een slot of kinderveilige vergrendeling om mogelijke ongelukken te voorkomen.
Weet je niet zeker hoe je geneesmiddelen thuis veilig kunt bewaren? Bekijk onze Do’s & Dont’s voor het bewaren van geneesmiddelen.
✓ Bewaar geneesmiddelen die bij kamertemperatuur bewaard moeten worden op een koele, donkere, droge plaats in een medicijndoos die in een ladekast of kledingkast wordt bewaard
✓ Bewaar geneesmiddelen die in de koelkast bewaard moeten worden op bijvoorbeeld de onderste plank boven de groentelade of de plank onder het vriesvak.
✓ Bewaar geneesmiddelen in hun originele verpakkingen
✓ Bewaar geneesmiddelen in een medicijnkastje of medicijndoos
✓ Bewaar geneesmiddelen in een kast met een kinderslot of veiligheidsslot en houd ze buiten het bereik en zicht van kinderen
X Bewaar geneesmiddelen nooit in de buurt van warmte- of vochtbronnen zoals keukens, badkamers, gootstenen of radiatoren
X Bewaar geneesmiddelen die in de koelkast bewaard moeten worden nooit in het vriesvak. Zorg ook dat de medicijnen niet tegen het vriesvak of de achterwand van de koelkast worden bewaard, anders kunnen ze ook bevriezen.
X Haal de geneesmiddelen niet uit hun verpakking
X Bewaar geneesmiddelen nooit in de zon of vlakbij andere lichtbronnen
X Bewaar nooit meerdere geneesmiddelen in dezelfde verpakking waardoor je de vervaldatum niet (goed) ziet en de kans vergroot dat je het verkeerde geneesmiddel gebruikt.
Als je op reis gaat is het aan te raden om altijd een medicijndoos of verbandtrommel mee te nemen. Hierin kun je algemene geneesmiddelen stoppen, bijvoorbeeld om de symptomen van griep of verkoudheid te behandelen, maar ook geneesmiddelen om koorts te verminderen of geneesmiddelen voor het geval dat je een allergische reactie hebt op pollen of een insectenbeet.
Maar weet je ook hoe je geneesmiddelen veilig kunt bewaren wanneer je op reis gaat?3
✓ Bewaar je geneesmiddelen altijd in je handbagage zodat je er altijd gemakkelijk bij kunt
✓ Bewaar je geneesmiddelen in de originele verpakking
✓ Neem je geneesmiddelen op recept mee? Neem dan ook een medicatiepaspoort mee. Dit overzicht kan je bij de apotheek krijgen. Het bevat een overzicht van jouw geneesmiddelen en het gebruik, de naam van de huisarts en diens contactinformatie.
X Bewaar je geneesmiddelen nooit in de kofferbak of het handschoenenkastje van je auto
X Stop nooit verschillende geneesmiddelen in hetzelfde doosje, ook al lijkt dit nog zo praktisch
Er is een risico dat kinderen per ongeluk geneesmiddelen innemen. Dit kan zeer gevaarlijk en mogelijk zelfs dodelijk zijn. Het is daarom belangrijk om geneesmiddelen op de juiste manier, buiten bereik en zicht van kinderen te bewaren in een veilige medicijnkast of medicijndoos. Dit helpt te voorkomen dat een kind per ongeluk in aanraking komt met medicatie.
Volg onze tips over hoe je geneesmiddelen veilig uit de buurt van kinderen houdt4:
✓ Bewaar je geneesmiddelen altijd uit het zicht of bereik van je kinderen in een medicijndoos of medicijnkast met kinderslot.
✓ Vraag je apotheker altijd om een verpakking die kinderen niet gemakkelijk kunnen openen
✓ Draai altijd het deksel terug op het potje van je geneesmiddelen
✓ Geef je kinderen altijd hun geneesmiddelen, laat ze dit niet zelf doen
X Geef je geneesmiddelen nooit koosnaampjes zoals ‘snoepjes’ of ‘sap’ wanneer je kinderen in de buurt zijn
X Laat je kinderen niet alleen wanneer er geneesmiddelen in de buurt zijn
Als je denkt dat je kind per ongeluk een geneesmiddel heeft gebruikt, neem dan contact op met je huisarts voor advies of bel 112 voor eerste hulp.
Als je geneesmiddelen verkeerd bewaart kan de verpakking beschadigd raken. Hierdoor kan de inhoud aan lucht worden blootgesteld, waardoor de werking van de geneesmiddelen vermindert of helemaal verdwijnt. Ook kun je hier ziek van worden. Controleer altijd of de verpakking in goede staat is zonder scheuren, verkleuring of tekenen vertonen die er op wijzen dat ermee is geknoeid.
✓ Of het geneesmiddel in zijn originele, onbeschadigde verpakking zit
✓ De houdbaarheidsdatum van het geneesmiddel
Gebruik het geneesmiddel niet wanneer:
X Het geneesmiddel veranderd is van kleur, textuur, geur of grootte, ook wanneer de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken
X Tabletten of capsules aan elkaar vastplakken, scheuren vertonen, afgebrokkeld zijn of harder/zachter zijn dan normaal
Wanneer je denkt dat de verpakking, het potje of de doos van het geneesmiddel beschadigd is of wanneer het geneesmiddel er anders uitziet, ruikt of aanvoelt dan normaal, is het verstandig om het geneesmiddel weg te gooien.
Wil je beschadigde, vervallen of oude geneesmiddelen weggooien? Spoel je geneesmiddelen nooit door het toilet. Dit vervuilt het water. Kies voor verantwoord gebruik en lever ze in bij je apotheek of ga naar een plek voor klein chemisch afval. Bijvoorbeeld het milieuplein in uw gemeente.5
Als je niet zeker weet hoe en waar je geneesmiddelen moet weggooien, vraag het dan aan je apotheker. Je kunt je oude en vervallen geneesmiddelen ook inleveren bij sommige apotheken.
DEEL DIT ARTIKEL
1 Bewaren van je medicijnen, thuisapotheek.nl, https://www.thuisapotheek.nl/assets/docs/userfiles/folders/Bewaren%20medicijnen.pdf Accessed, 29/07/2021
2 Bewaren van je medicijnen, thuisapotheek.nl, https://www.thuisapotheek.nl/assets/docs/userfiles/folders/Bewaren%20medicijnen.pdf Accessed, 29/07/2021
3 Bewaren van je medicijnen, thuisapotheek.nl, https://www.thuisapotheek.nl/assets/docs/userfiles/folders/Bewaren%20medicijnen.pdf Accessed 23/08/2021
4 Bewaren van je medicijnen, thuisapotheek.nl, https://www.thuisapotheek.nl/assets/docs/userfiles/folders/Bewaren%20medicijnen.pdf Accessed, 29/07/2021
Kies voor verantwoord gebruik
Informatiecampagne gesteund door Volaren Emulgel.