Naar boven

Begin altijd een gesprek met je apotheker of arts, en lees altijd de productinformatie wanneer het de gezondheid van jou of je gezin betreft.

Een vrouw en een dokter zitten aan een tafel en bekijken een lijst

Pijnverlichting: het gebruik van de juiste dosering

Dosering staat voor hoeveel, hoelang en hoe vaak je een bepaald geneesmiddel behoort in te nemen. De effectiviteit van geneesmiddelen wordt, onder andere, bepaald door de dosering. Een te lage dosering kan ervoor zorgen dat een geneesmiddel niet zijn werk doet terwijl een te hoge dosering juist weer kan zorgen voor schade. De juiste dosering is dus belangrijk. Het is dan ook niet voor niets dat medische professionals veel tijd besteden aan het bestuderen van de meest optimale dosering.

De dosering en de manier hoe je een pijnstiller moet innemen, staat steeds volledig beschreven in de bijsluiter. Bij geneesmiddelen op recept, volg je de raad van de arts of apotheker op. Bij pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn, is het belangrijk dat je het advies in de bijsluiter opvolgt. 

Als je twijfelt over de juiste dosering van een pijnstiller of je zorgen maakt, weet dan dat je altijd contact kunt opnemen met een arts of apotheker. Als je contact opneemt met een medisch professional, hou er dan rekening mee dat zij bij de beoordeling van de juiste dosering, factoren zoals geslacht, leeftijd , gewicht en lengte in overweging nemen. Zo is de aanbevolen hoeveelheid voor een kind bijvoorbeeld anders dan voor een volwassene. Zorg er verder voor dat je eventuele allergieën en medische aandoeningen vermeldt en het gebruik van andere geneesmiddelen of supplementen benoemt.

De dosering van pijnstillers is belangrijk bij alle vormen van pijnstillers (pijnstillers op recept of vrij verkrijgbaar, pijnstillers in de vorm van een tablet/siroop/gel/crème/pleister). Het is niet enkel bij pijnstillers die je via de mond inneemt, dat je bijwerkingen kan krijgen door een te hoge dosis. Eveneens bij pijnstillers in de vorm van een gel, crème of pleister is het belangrijk dat je de instructies nauwkeurig volgt uit de bijsluiter (aantal pleisters die mogen aangebracht worden per dag, hoeveel gram je mag smeren, ...).

Of je een pijnstiller nu in de ochtend of avond inneemt, zorg er altijd voor dat je de laagst mogelijke effectieve dosis, voor de kortst mogelijke duur gebruikt. Als je de instructies van de verpakking en bijsluiter over dosering hebt gevolgd en je pijn blijft aanhouden of wordt erger, neem dan contact op met je arts. Deze kan dan bijvoorbeeld de dosering bijstellen. Als je je zorgen maakt over de juiste dosering dan kan je arts of apotheker je ook helpen met het maken en volgen van een medicatieschema.

DEEL DIT ARTIKEL

placeholder

Kies voor verantwoord gebruik

Informatiecampagne gesteund door Volaren Emulgel.