Naar boven

Bijwerkingen, het combineren van geneesmiddelen en welk geneesmiddel je nodig hebt

Pijn is een ongemakkelijk fysiek gevoel dat je waarschuwt dat er misschien iets niet goed gaat in je lichaam. Pijn kan mild of verlammend zijn, stekend of kloppend, tijdelijk of chronisch.

Welke vorm pijn ook aanneemt, wanneer we pijn hebben zoeken we verlichting. De moderne geneeskunde doet al geruime tijd onderzoek naar de mechanismen achter pijn en naar middelen die fysieke pijn verlichten - van de ontwikkeling van morfine tot de ontdekking van het placebo-effect. Wat het placebo-effect precies is? Dat lees je hieronder verder!

Een oudere vrouw leest een briefje dat zij in haar handen houdt

Placebo’s en pijnstillers

Pijn is het gevoel dat ontstaat wanneer ons zenuwstelsel bepaalde signalen verstuurt tussen het brein en andere delen van het lichaam. Placebo is de naam voor iedere remedie die geen actief werkzame stof bevat. Bij het testen van mogelijke behandelingen op patiënten ontdekten wetenschappers een fenomeen dat ze de naam ‘placebo-effect’ gaven. Ongeveer een derde van de mensen die een placebo innemen (denkende dat het een echt geneesmiddel is), ervaart verlichting van hun symptomen.

Wetenschappers onderzoeken nog steeds in welke mate de overtuiging dat je een behandeling krijgt een impact kan hebben op het verloop van een ziekte of op het ervaren van pijn. Pijnsignalen reizen immers via het zenuwstelsel, net als emotionele en cognitieve signalen.

Maar hoe moet je geneesmiddelen juist gebruiken, en dan in het bijzonder pijnstillers van de apotheek of van de drogisterij? Hoe weet je zeker wat je nodig hebt? Is alle pijnmedicatie hetzelfde? Er zijn zo veel soorten, wat werkt het beste voor welk type pijn?

Er is altijd een gepaste manier om je pijn te bestrijden, of je nu al andere geneesmiddelen inneemt, onderliggende aandoeningen hebt of gewoon niet zeker weet welk geneesmiddel te gebruiken. Wanneer je stappen neemt om je gezondheid te verbeteren, begin dan altijd eerst met een gesprek met je arts, ook bij pijn. 

Bijwerkingen en het combineren van geneesmiddelen

Veel mensen hebben vragen bij de bijwerkingen van pijnstillers zoals paracetamol, en hoe deze pijnstillers reageren in combinatie met andere geneesmiddelen. Daarom is het belangrijk om te praten met je arts en apotheker, en hun te vertellen welke andere medicatie je inneemt. Zij kunnen je behoeftes en huidige behandelingen evalueren en je de meest recente informatie verstrekken over hoe je de medicatie veilig inneemt.

Zij kunnen allerlei vragen beantwoorden, zoals:

  • Welke pijnstillers zijn geschikt voor ouderen?
  • Kan ik veilig pijnstillers nemen als ik zwanger ben?
  • Kan ik pijnstillers combineren? Reageren deze geneesmiddelen met andere medicatie die ik inneem?
  • Wat zijn mogelijke bijwerkingen van paracetamol?
  • Moet ik deze medicatie bij voeding innemen? Heeft voedsel een effect op de werking van de medicatie? Welke invloed heeft alcohol op de werking van paracetamol?
  • Mag ik paracetamol met cafeïne innemen als ik ook al koffie drink?
  • Moet ik een pijnstiller innemen voor ik een vaccin krijg?
  • Zijn er plaatsen waar ik deze zalf niet mag aanbrengen?
Video met uitleg over het gebruik van alledaagse medicijnen door Dr. Sarah Jarviss

Pijnstillers voor kinderen

Wanneer een kind pijn heeft kan je je erg machteloos voelen. Je wil er natuurlijk zeker van zijn dat pijnstillers veilig zijn voor kinderen. Het is belangrijk om recente adviezen te volgen over welke geneesmiddelen veilig en effectief zijn voor baby’s en kinderen, en welke dosering ze mogen innemen.

Wat je ook zorgen baart, we kunnen een oplossing vinden.

Kies voor verantwoord gebruik.

DEEL DIT ARTIKEL

placeholder

Kies voor verantwoord gebruik

Kom meer te weten over het verantwoord gebruik van pijnstillers, inclusief doserings- en inleveringsadvies, door Voltaren Emulgel.