Begin altijd een gesprek met je apotheker of arts, en lees altijd de productinformatie wanneer het de gezondheid van jou of je gezin betreft.
Veel mensen hebben thuis een speciale plek waar ze hun geneesmiddelen bewaren. De meesten zullen gelukkig niet heel vaak op deze plek komen, maar dit kan ook gevaarlijk zijn. Want, controleer jij weleens de houdbaarheidsdatum van je geneesmiddelen?
Voordat je een geneesmiddel gebruikt, is het belangrijk dat je altijd de houdbaarheidsdatum controleert zodat je er zeker van bent dat je geen verlopen geneesmiddel gebruikt. Het gebruiken ervan, zoals bijvoorbeeld verlopen paracetamol, verbetert je toestand mogelijk niet en kan er zelfs voor zorgen dat je je slechter gaat voelen.
Weet je niet wat je met een verlopen geneesmiddel moet doen? Lees dan verder en kom erachter waarom je nooit verlopen geneesmiddelen mag innemen, hoe je ze het beste kan weggooien en hoe je de verpakkingen ervan op een milieuvriendelijke manier kan recyclen.
Twijfel je erover om een verlopen geneesmiddel te gebruiken? Kies er dan voor om het niet te doen. Het gebruiken ervan kan namelijk mogelijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Het is belangrijk om dus altijd naar de houdbaarheidsdatum van een geneesmiddel te kijken. Tot en met de vervaldatum is het geneesmiddel veilig en effectief.
✓ Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van je geneesmiddel. Kijk hiervoor naar termen als ‘ten minste houdbaar tot’, ‘vervalt op’, ‘te gebruiken tot’, of controleer of er een datum op de verpakking staat.
✓ Bewaar geneesmiddelen altijd in de originele verpakking zodat je de houdbaarheid altijd terug kan vinden.
✓ Controleer je medicijnkastje of medicijndoos eens in de 6 maanden op houdbaarheidsdatum.
✓ Bewaar je geneesmiddelen op een plek waar je kinderen niet bij kunnen.
X Gebruik geen verlopen geneesmiddelen.
X Neem geen geneesmiddelen die er anders uitzien, of anders ruiken dan normaal.
X Bewaar geneesmiddelen niet in de badkamer of op plekken met veel hitte, vocht of licht.
X Bewaar geen verlopen geneesmiddelen, en gooi deze niet weg in de buurt van kinderen of dieren.
Verlopen geneesmiddelen kun je dus beter niet meer gebruiken en kun je het beste verantwoord inleveren. Maar hoe doe je dat het best? Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Als je jouw verlopen geneesmiddelen bijvoorbeeld in de buurt van kinderen of dieren weggooit kan dit mogelijk gevaarlijke situaties opleveren.
Mocht je kind onverhoopt toch verlopen geneesmiddelen in handen krijgen, bel dan je huisarts. Als je huisdier er per ongeluk tot zijn beschikking heeft gekregen dan is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Dit is natuurlijk ook gevaarlijk bij geneesmiddelen die niet verlopen zijn. Je moet altijd de huisarts of dierenarts bellen als een kind of huisdier geneesmiddelen (verkeerd) heeft gebruikt.
Kun je verlopen paracetamol zo maar in de vuilnisbak gooien? En hoe zit het met het weggooien van vloeibare medicatie? Volg onze richtlijnen voor het weggooien van verlopen geneesmiddelen zodat je er zeker van bent dat als je je geneesmiddelen weggooit, je geen schade toebrengt aan kinderen, huisdieren of het milieu.
Hou er rekening mee dat sommige geneesmiddelen op een speciale manier moeten worden weggegooid. Lees ook altijd de bijsluiter van het geneesmiddel dat je gebruikt.
✓ De veiligste manier om geneesmiddelen weg te gooien is door ze in te leveren bij je apotheek.
X Spoel verlopen geneesmiddelen niet door de gootsteen of het toilet. Dit is schadelijk voor het milieu.
X Laat verlopen geneesmiddelen niet onbeheerd achter en voorkom dat je kinderen of huisdieren er in handen krijgen.
X Gooi verlopen geneesmiddelen niet in de vuilnisbak. Kinderen en huisdieren kunnen er op deze manier misschien bij.
Het inleveren van verlopen geneesmiddelen op een milieuvriendelijke manier is een kleine handeling met een groot resultaat. Als deze op de goede manier worden ingeleverd, vermindert dit namelijk de hoeveelheid afval op afvalstortplaatsen. Tegelijkertijd draag je op deze manier bij aan de vermindering van de productie van papier en plastic.
Vroeger was het advies om verlopen geneesmiddelen door de gootsteen te spoelen. Vandaag de dag wordt dit niet meer aangeraden omdat resten van geneesmiddelen moeilijk uit het water zijn te zuiveren. Hierdoor kost het meer moeite om het water schoon te houden.5
Nu vraag jij je misschien af: als het doorspoelen van verlopen geneesmiddelen niet langer wordt aanbevolen, hoe kan ik ze dan het beste weggooien? Bekijk hiervoor hieronder onze do’s en don’ts.
DEEL DIT ARTIKEL
1 Kan ik medicijnen met verlopen houdbaarheidsdatum nog gebruiken? Meldpunt. https://www.maxmeldpunt.nl/gezondheid/kan-ik-medicijnen-met-verlopen-houdbaarheidsdatum-nog-gebruiken/. Geraadpleegd op 14/07/2021.
2 Houdbaarheid van medicijnen. BENU. https://www.benuapotheek.nl/medische-zorg/medicijnen/gebruik-en-advies/houdbaarheid. Geraadpleegd op 14/09/2021.
3 Hoe kun je medicijnen het beste bewaren? Consumentenbond. https://www.consumentenbond.nl/zelfzorg/medicijnen-bewaren Geraadpleegd op 14/07/2021.
4 Medicijnafval: niet weggooien, maar inleveren. Apotheek.nl. https://www.apotheek.nl/zorg-van-de-apotheker/medicijnen-actualiteit/medicijnafval-niet-weggooien-maar-inleveren#oude-medicijnen-hergebruiken ? Geraadpleegd op 14/07/2021.
5 Welk afval mag ik door de wc of gootsteen spoelen? Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/vraag-en-antwoord/waar-kan-ik-ongebruikte-medicijnen-inleveren Geraadpleegd op 14/07/2021.
6 https://mednl.net/veilig-weggooien-van-ongebruikte-medicijnen
Kies voor verantwoord gebruik
Informatiecampagne gesteund door Voltaren Emulgel.