Naar boven

Kan ik geneesmiddelen inleveren bij de apotheek? 

Begin altijd een gesprek met je apotheker of arts, en lees altijd de productinformatie wanneer het de gezondheid van jou of je gezin betreft.

Een medisch professional houdt een doosje medicijnen vast en maakt aantekeningen

Het is heel normaal om veelgebruikte geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld paracetamol te bewaren in een keukenkastje, maar wat doe je eigenlijk wanneer je deze geneesmiddelen weg wil gooien? Wanneer de houdbaarheidsdatum van geneesmiddelen verstreken is of de verpakking is beschadigd kun je de geneesmiddelen inleveren bij je apotheek.

Geneesmiddelen zijn specifiek ontworpen om je lichaam te verzorgen, dus het is belangrijk om zorgvuldig met geneesmiddelen om te gaan wanneer je ze weg wil gooien. Geneesmiddelen inleveren beschermt onszelf maar ook het mileu.

Op deze pagina vind je informatie hoe je het beste met overgebleven geneesmiddelen kan omgaan, van het recycelen van verpakkingsmateriaal tot de juiste plek om geneesmiddelen in te leveren. 

Waarom is geneesmiddelen verantwoord inleveren zo belangrijk?

  • Verlopen geneesmiddelen kunnen een risico vormen door een verandering in hun chemische samenstelling. Zo kan een geneesmiddel ineffectief worden maar ook bijwerkingen veroorzaken. Sommige geneesmiddelen zijn zelfs gevoelig voor een besmetting met bacteriën. Het gebruiken van verlopen antibiotica kan ertoe leiden dat het lichaam weerstand biedt en dat kan tot serieuze klachten leiden.1
  • Heb je kinderen of huisdieren? Zorg er dan voor dat zij geen toegang hebben tot de verlopen geneesmiddelen. Ook wanneer je ze op een veilige plek bewaard kan het inleveren van ongebruikte geneesmiddelen je geruststellen dat er niets misloopt. 
  • Het door de wc spoelen van overgebleven geneesmiddelen kan het water vervuilen en gevaarlijk zijn voor zowel mens als dier. Ook de verpakking ervan kun je het beste recyclen en niet zomaar weggooien. Door je geneesmiddelen in te leveren doe je dus niet alleen iets goeds voor jezelf, maar ook voor het milieu.
  • Beschadigd verpakkingsmateriaal van geneesmiddelen kan ervoor zorgen dat ze sneller onbruikbaar worden. De verzegeling van de verpakking zorgt ervoor dat het geneesmiddel niet bloot wordt gesteld aan licht en dat het luchtdicht verpakt is. Wanneer deze zegel wordt verbroken kan dit er toe leiden dat de medicijnen potentieel gevaarlijk en onbruikbaar worden.2 Het is niet nodig om risico’s te nemen, lever je geneesmidelen met beschadigde verpakkingen in bij je apotheek.

Hoe weet ik wanneer mijn geneesmiddelen verlopen zijn?

  • Neem de tijd om de verpakking te lezen, hierop wordt een vervaldatum vermeld door de producent of apotheker die het geneesmiddel uitgegeven heeft.
  • Sommige verpakkingen zijn geprint met hele kleine letters. Mocht je moeite hebben met het lezen van deze verpakking, gebruik dan een leesbril. Als er niets vermeld wordt over ‘vervaldatum’ of ‘houdbaarheidsdatum’, zoek dan naar termen als ‘te gebruiken voor’ om er achter te komen wat de vervaldatum is.
  • De vervaldatum van je geneesmiddelen wordt meestal aangegeven met een maand en een jaartal, zoals bijvoorbeeld april 2020. In dit geval betekent dit dat je het geneesmiddel niet meer moet gebruiken na 30 april 20203 en dat het hierna tijd is om deze in te leveren.
  • Denk je dat je per ongeluk een verlopen geneesmiddel hebt gebruikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts voor advies.

 

Een vrouw zit op een bank en leest de verpakking van een medicijn

Je geneesmiddelen inleveren bij de apotheek: hoe werkt het? 

Als gevolg van het coronavirus zijn er een aantal extra dingen om rekening mee te houden bij het terugbrengen van geneesmiddelen om de veiligheid van zowel de apotheker als jezelf te garanderen. Of je nu vaak naar de apotheek gaat of voor het eerst langs gaat, volg deze stappen om je geneesmiddelen veilig in te leveren.

1. Controleer je medicijnenkastje

Probeer elk half jaar te controleren of je geneesmiddelen nog houdbaar zijn. Vergeet niet om je handen te wassen voor en na het controleren van je geneesmiddelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Heb je ontdekt dat een van je geneesmiddelen verlopen is? Stop het dan terug in de originele verpakking. Om je identiteit te beschermen kan je labels met persoonlijke gegevens verwijderen van de verpakking.

Een ouder persoon houdt een medicijnen organizer vast

2. Verpak je geneesmiddelen 

Stop je geneesmiddelen in een droge, doorzichtige zak. Een doorzichtige zak maakt het makkelijker voor je apotheker om op veilige afstand te zien welke geneesmiddelen je in wilt leveren. Je kunt de plastic zak met geneesmiddelen natuurlijk wel gewoon in een andere tas, rugtas of handtas stoppen wanneer je naar de apotheek toe gaat. 

Een oudere man test zijn bloedsuikerspiegel

3. Pas extra goed op bij gevaarlijke geneesmiddelen

Je apotheek heeft waarschijnlijk een aparte procedure voor het inleveren van geneesmiddelen die potentieel gevaarlijk zijn voor anderen.

Als je cytotoxische geneesmiddelen inlevert (meestal gebruikt voor het behandelen van kanker) of geneesmiddelen die bijvoorbeeld onder de opiumwet vallen (cannabis, codeïne of morfine4), probeer deze dan in een aparte, doorzichtige tas in te leveren.

Lever je naalden of spuiten in? Bel dan van te voren even met je apotheek om er zeker van te zijn dat je deze bij hen kunt inleveren.

 

Een oudere vrouw met bril leest de verpakking van een medicijn

4. Volg de corona-maatregelen bij het bezoeken van je apotheek.

Let er op dat je de lokaal geldende corona maatregelen volgt bij het inleveren van je geneesmiddelen bij de apotheek. Wellicht moet je een mondkapje dragen als je hiervoor geen medische vrijstelling hebt, ook kan er verwacht worden dat je anderhalve meter afstand houdt binnen de apotheek.5

Een oudere man met bril leest de verpakking van medicijnen terwijl hij zijn bril vast houdt met zijn vrije hand

5. Spreek met de apotheker en lever je geneesmiddelen in

Wanneer je aan de beurt bent breng je de doorzichtige zak met overgebleven geneesmiddelen naar de apotheker en leg je deze neer op de balie. Leg uit welke geneesmiddelen je in wilt leveren en welke geneesmiddelen en/of verpakkingen er beschadigd zijn.

Je apotheker zorgt er daarna voor dat de geneesmiddelen veilig verwerkt worden door ze op de juiste plek weg te gooien of door ze terug te sturen naar de fabrikant.

Jij hebt jouw bijdrage geleverd. Gun jezelf een schouderklopje voor het veilig inleveren van de geneesmiddelen!

Een vrouwelijke apotheker leest de verpakking van een medicijn

Je geneesmiddelen organiseren

Nu je medicijnenkastje weer opgeruimd is, is dit het perfecte moment om het opnieuw te organiseren. Of het nu gaat om pijnstillers, after-sun of andere medicatie, een klein beetje structuur kan ervoor zorgen dat je al je geneesmiddelen op tijd gebruikt of weer inlevert.

  • Gebruik doorzichtige bakken om je geneesmiddelen in te verpakken en label deze duidelijk, bijvoorbeeld door je naam erop te zetten of door er een label op te plakken met de naam van het geneesmiddel.
  • Geneesmiddelen worden vaak opgeborgen in een kastje in de badkamer, maar dit is niet ideaal omdat er bij het douchen een hoop water en stoom vrij komt wat potentieel de verpakking of het geneesmiddel kunnen beschadigen. Plaats je geneesmiddelen op een donkere, droge plek. Dit kan overal zijn, bijvoorbeeld in een keukenkastje maar ook in je kledingkast. Houd geneesmiddelen altijd buiten het bereik van kinderen. 
  • Probeer te onthouden om elk half jaar te controleren of je geen geneesmiddelen hebt die verlopen zijn zodat je deze kunt inleveren bij de apotheek. 

Wat je ook dwars zit, we kunnen het verhelpen. Kies voor verantwoord gebruik. 

DEEL DIT ARTIKEL

FDA: Don’t be Tempted to Use Expired Medications | https://www.fda.gov/drugs/special-features/dont-be-tempted-use-expired-medicines 

2 The Conversation: Do Drugs Go Off? | https://theconversation.com/do-drugs-go-off-what-happens-to-medicines-after-their-use-by-dates-126878 

Houdbaarheid medicijnen, Benu Apotheek, https://www.benuapotheek.nl/medische-zorg/medicijnen/gebruik-en-advies/houdbaarheid Accessed 28/07/2021

Wettenbank overheid | https://wetten.overheid.nl/BWBR0001941/2021-07-01 Accessed on 28/07/2021

Rijksoverheid: Maatregelen Coronavirus | https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 Accessed 28/07/2021

placeholder

Kies voor verantwoord gebruik

Informatiecampagne gesteund door Volaren Emulgel.