We hebben het allemaal erg druk, dus bij het opruimen is het makkelijk om te denken dat je geneesmiddelen overal wel kan bewaren.
Het veilig bewaren van geneesmiddelen in huis, zoals pijnstillers die misschien zijn blijven rondslingeren, is van essentieel belang. Het is niet moeilijk om dit goed te doen.
Er zijn 3 DO's en 3 DON’T's.
Kies voor verantwoord gebruik.
Hoog en buiten het bereik van kinderen en huisdieren bewaren.
Het binnen handbereik bewaren. Alleen volwassenen voor wie het geneesmiddel bestemd is mogen er bij kunnen.
Afsluiten en opbergen na elk gebruik.
In de badkamer bewaren waar het warm en vochtig is waardoor de geneesmiddelen kunnen worden aangetast.
Wees alert en bespreek de veiligheid van geneesmiddelen met tieners en jong volwassenen.
De originele verpakking weggooien. De doosjes en bijsluiters bevatten belangrijke informatie over het juist gebruiken en bewaren.
Toch is het belangrijk om iets meer aandacht te schenken aan hoe je medicatie bewaart, en dat geldt ook voor alledaagse pijnstillers. Wist je bijvoorbeeld dat je je geneesmiddelen beter niet bewaart in het medicijnkastje in de badkamer? Hier zijn nog enkele zaken om in gedachten te houden bij het bewaren van geneesmiddelen:
Slingeren er overal geneesmiddelen rond in huis? Verzamel ze en probeer alle geneesmiddelen die op dezelfde manier bewaard moeten worden, bij elkaar te houden. Maak een medicijnendoos die je altijd op dezelfde plek zet. Zo hoef je niet te zoeken wanneer je iets nodig hebt.
Medicatie die over de datum is verliest zijn werkzaamheid, dus bekijk regelmatig je voorraad en verwijder losse of niet gelabelde geneesmiddelen. Bekijk de houdbaarheidsdatums en gooi geneesmiddelen weg volgens de regels van overheid: vaak kan je ze gewoon terugbrengen naar je apotheker of naar een inzamelpunt in je gemeente. (Spoel overbodige medicatie nooit door!)
Bewaar geneesmiddelen in hun oorspronkelijke verpakking. De doosjes en bijsluiters bevatten belangrijke informatie over het juist doseren en bewaren. Ook al koop en gebruik je dezelfde geneesmiddelen al jaren, bewaar en lees toch steeds de verpakking, want samenstellingen en richtlijnen kunnen wijzigen. Als een potje een wattenbol bevat, gooi die dan weg. De prop kan vocht aantrekken.
Geneesmiddelen zijn gevoelige producten. Omdat licht, warmte en vocht schadelijk kunnen zijn voor veel geneesmiddelen, bewaar je ze best op een droge, koele en donkere plek. Dat maakt het medicijnkastje in de badkamer meteen ongeschikt, aangezien warmte en vocht van de douche geneesmiddelen kunnen aantasten en ze daardoor minder effectief of zelfs schadelijk kunnen maken.
Denk goed na over de juiste plek in huis om je geneesmiddelen te bewaren. Goede opties zijn onder andere een doos of lade in een kast, of een plank in een kledingkast. Sommige mensen verdelen hun geneesmiddelen graag in kleine, gelabelde doosjes.
Zorg dat baby’s en kinderen niet bij geneesmiddelen kunnen. Bewaar geneesmiddelen buiten het bereik en uit het zicht van kinderen. Een hoge kast met een kinderslot dat ook huisdieren tegenhoudt is een goede keuze. Ouders dienen ook het medicijngebruik van oudere kinderen en tieners goed in de gaten te houden.
Sommige geneesmiddelen moeten in de koelkast bewaard worden. Let wel op dat ze niet aanvriezen. Als dat toch gebeurt, ga er dan van uit dat ze niet langer bruikbaar zijn. Als je hier vragen over hebt, stel ze dan aan je apotheker.
Koop eventueel kleinere verpakkingen van belangrijke geneesmiddelen, die je samen bewaart in een klein zakje. Zo heb je een reisapotheek die altijd klaar staat voor je vertrek. Bespreek samen met je apotheker welke producten en geneesmiddelen je het best meeneemt op reis.
Als je op reis geneesmiddelen op recept nodig hebt, neem ze dan mee in hun originele verpakking en bespreek op voorhand met je apotheker wat de beste manier is om ze te gebruiken.
Inspecteer regelmatig je geneesmiddelenvoorraad. Bekijk de houdbaarheidsdatums en gooi geneesmiddelen over de datum weg. Op veel plaatsen mag je deze terugbrengen naar je apotheker. Als je merkt dat je nooit al je geneesmiddelen hebt opgebruikt voor ze vervallen, bekijk dan wat je gezin echt nodig heeft en koop eventueel kleinere hoeveelheden.
Welke geneesmiddelen je ook neemt, ze op de juiste manier bewaren is van levensbelang, zeker wanneer het aankomt op het veilig bewaren in huis.
Kies voor verantwoord gebruik.
DEEL DIT ARTIKEL
Kies voor verantwoord gebruik
Kom meer te weten over het verantwoord gebruik van pijnstillers, inclusief doserings- en inleveringsadvies, door Voltaren Emulgel.